In het tools menu kun je een basistest starten om te zien of iets werkt, toegankelijk is, enzovoort

IP Scan

IP-scantool is als een detective die je helpt alle computers of apparaten te vinden die op een netwerk zijn aangesloten.

Het werkt door een bericht naar elk mogelijk adres op het netwerk te sturen en te kijken of er iets reageert. Als er iets reageert, weet de tool dat er een apparaat op dat adres staat.

Dit kan je helpen erachter te komen welke apparaten op het netwerk zijn aangesloten, zelfs als je hun exacte adres niet weet.”

Ping tool

Stel je voor dat je twee computers hebt en je wilt zien of ze met elkaar kunnen praten.

Ping is als het spelen van een spelletje vang om te zien of ze een bal heen en weer kunnen gooien. De ene computer stuurt een bericht en de andere computer stuurt een bericht terug.

Als ze dit met succes kunnen doen, weten we dat ze met elkaar kunnen praten.

Als de ontvangende computer echter niet reageert of als er een fout optreedt, weten we dat ze niet kunnen communiceren. In dat geval zouden we verder moeten onderzoeken om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt.”

Traceroute

Traceroute is een hulpmiddel waarmee je het ptraject kan zien dat een bericht van de ene computer naar de andere computer volgt. Het is als het volgen van een kaart om alle haltes onderweg te zien.

Traceroute verstuurt berichten met oplopende time-to-live (TTL) waarden, waardoor ze onderweg bij elk apparaat stoppen. Vervolgens rapporteert de tool de namen en adressen van elk apparaat totdat het bericht uiteindelijk op zijn bestemming aankomt.

Als er onderweg een probleem is, zoals een apparaat dat niet reageert, kan traceroute helpen bepalen waar het probleem zich voordoet.”