In dit document leggen we uit wat er op de statuspagina te zien is en waarom je een Carrier Grade NAT-adres krijgt
WAN IP en Poort
In de eerste twee regels vindt je jouw WAN IP. Dit is een IP die je krijgt van onze server die connectiviteit biedt op de backbone van het netwerk.
De WAN-poort is de speciale poort die je op jouw router kunt vinden, waar de toevoerkabel verbinding mee maakt.
‘PPPoE last connected time’ en ‘Uptime connection’
Met onderwerpen drie en vier kunt u wat informatie vinden over de uptime van de PPPoE-verbinding en de uptime van de verbinding.
Je kunt weten of je een internetverbinding hebt als je een WAN IP en een Uptime-connection hebt. Als daar geen info is, betekent dit dat er geen internet is.
LNU – Live Network Usage
het laatste dat u op de statuspagina kunt zien, is het live netwerkgebruik. U kunt uw downloadsnelheid (RX) en uploadsnelheid (TX) zien van al het verkeer dat van en naar de WAN-poort gaat
Waarom we een CGNAT-netwerk gebruiken
Als ISP (Internet Service Provider) bieden wij onze klanten internetconnectiviteit door hen een IP-adres toe te wijzen. Een IP-adres is als een telefoonnummer voor een apparaat op internet – het is hoe andere apparaten het vinden en ermee kunnen communiceren.
Er is echter een beperkt aantal unieke IP-adressen beschikbaar en naarmate meer en meer apparaten verbinding maken met internet, raken ze bijna op. Om IP-adressen te behouden, gebruiken we iets dat CGNAT (Carrier-Grade NAT) wordt genoemd.
Wanneer een apparaat dat op ons netwerk is aangesloten toegang wil krijgen tot iets op internet, stuurt het een verzoek met zijn privé-IP-adres, dat vervolgens door het CGNAT-apparaat wordt vertaald naar het openbare IP-adres. Het openbare IP-adres is wat andere apparaten op internet zien, zodat het verzoek correct kan worden verzonden en ontvangen.
Over het algemeen stelt CGNAT ons in staat om IP-adressen te behouden en internetconnectiviteit te blijven bieden aan meer klanten, zelfs nu het aantal apparaten op internet blijft groeien.