Wifibri Project:

60GHz mesh link tussen gebouwen

In deze casestudie zetten we in groter detail uiteen wat ons project precies inhoud, wat je kan verwachten en welke aanpassingen er dienen te gebeuren om dit mogelijk te maken

Indien u vragen hebt over deze casestudie dan kan u ons altijd bereiken via ons contacteren via de gegevens die je terug vind op onze contact pagina

Hoofdstuk 1: Mogelijke problemen bij de toevoer van het internet

Een goed werkend internet is belangrijk voor de studenten, Studeren, Online les en ontspanning behoren tot de belangrijkste netwerk trafiek op onze netwerken
Onderbrekingen op het netwerk hoe klein of groot dan ook bezorgen onze gebruikers, jullie studenten onnodige stress en ongemakken.

Veel problemen hebben we zelf in de hand, doch zijn er zaken op straatniveau of aan apparatuur van de toeleverancier die wij niet beheren en dus geen controle over hebben.
Enkele van deze problemen waar we de laatste jaren hebben tegen aangelopen zijn kun je hieronder terug vinden:

Glasvezel breuk bij werken: downtime 3 dagen

Tijdens wegeniswerken aan een brug in de regio van het Rabot heeft de uitvoerder één van de hoofdtoevoer glasvezelkabels doorgetrokken.

Na contact met onze partner Proximus bleek dat de fiber defect was door werken.
Een exacte hersteltijd konden ze ons niet meegeven. Dit omdat er door externe partijen herstellingen dienden uitgevoerd te worden aan de beschadigde kabel.

In totaal hebben we drie dagen hinder ondervonden van deze breuk.

Manipulatie door een student

In de ochtend waren we op een van onze panden met een Proximus technieker voor het aansluiten van de glasvezelkabel in de studentenwoning.

In de namiddag had een student problemen met het internet. Deze student heeft zonder het te beseffen bij het controleren van de kabels in de hoofdkast de glasvezel beschadigd.

Hierdoor moest eropnieuw een technieker langskomen om dit na te kijken en te troubleshooten. Naderhand kwam er dan een lasser om dit terug te herstellen.

De totale downtime van de site bedroeg 24+ uurFout in de server van de provider

Op een van de gebouwen die in ons beheer zitten in de regia Antwerpen hebben we na de installatie van een uitgebreid wifinetwerk de modem van Telenet laten vervangen door een nieuwer en sneller exemplaar.

Bij de provisionering door de servers van Telenet is er een probleem opgetreden waarbij de modem geprovisioneerd werd op een node in regio Gent.dit konden ze niet onmiddellijk rechtzetten in de Telenet shop.

Hierdoor werd de op voorand geplande downtime van 1 uur overschreden. Pas 7 dagen later hebben we een nieuwe modem kunnen plaatsen die aan de correcte node gekoppeld was en kon de site weer over de normale route en snelheid werken.


Hoofdstuk 2: Oplossing voor het probleem

Om dergelijke problemen aan te pakken wordt veelal geopteerd om meerdere providers binnen te trekken een het gebouw waarbij je de hoofdtoevoer en een backup toevoer heb op een andere drager? Denk dan aan Sateliet, Coax, Glasvezel of VDSL

Omdat dergelijke systemen voor kleinere gebouwen quasi onbetaalbaar zijn willen wij van Wifibri dit op een andere manier aanpakken. Deze aanpak is tevens uniek voor Belgie

Onze installaties doorheen Gent zijn reeds uitgerust met verschillende providers, al deze gebouwen willen we met elkaar gaan koppelen met richtantennes. Deze antennes worden gekoppeld aan het hoofdsysteem en voorzien van geavanceerde routering technologieën. 

Deze technologie zorgt ervoor dat als er een probleem onstaat met de toevoer van het internet binnen de minuut een andere route gekozen wordt en de studenten dus ongestoord met minimale downtime kunnen blijven gebruik maken van het internet

Enkele voorbeelden van dergelijke antennes zijn als volgt:

60GHz PRO Antennes

Deze pro antenne is niet enkel voorzien van een 60GHz maar ook van een 5GHz backupverbinding

Deze antenne is daarom ideaal om nodes / hoofdgebouwen aan elkaar te koppelen

De afmetingen van dit toestel zijn: 115 x 95 x 82 mm


60GHz endpoint antennes

Deze antennes zijn de ideale last mile antennes en zijn uitermate geschikt om de diverse gebouwen met de nodes te koppelen.

De afmetingen zijn: 185 x 85 x 30 mm


60GHz SA PRO endpoint antenne

Alles wat een PRO antenne in zijn mars heeft maar dan kleiner.

Deze antenne zit niet in onze standaard setup maar kan wel gebruikt worden op plaatsen waar het endpoint een 5GHZ backup nodig heeft

De afmetingen van deze antenne zijn: 115 x 211 x 90 mm

Hoofdstuk 4: Uit te voeren werken aan het gebouw

Om gebouwen met elkaar te verbinden dienen we op 4,5m (boven de vrachtwagens) één of meerdere antennes te hangen. Deze antennes dienen buiten te hangen een line of sight hebben met de antenne waarmee ze verbinden.

Per antenne dienen we ook één kabel te voorzien. Deze kabel trekken we naar ons hoofdsysteem.
Deze kabel voorziet dan stroom + data naar de antenne

Voor we aan deze werken beginnen maken we eerst een plan van aanpak op. Dit doen we met de gegevens die wij in ons systeem hebben, bij complexe situatie maken we een afspraak ter plaatse om dit te bespreken 

Enkele voorbeelden van waar we deze antennes reeds ingezet hebben vind je hier:

END point antenne

In dit voorbeeld gebruiken we een endpoint antenne om het signaal door te sturen naar een naburig pand.

We kozen hier voor deze oplossing omdat een kabel trekken niet mogelijk was,


Verbinden hoofdgebouwen

Met deze voorganger van de 60GHz PRO verbinden we reeds al enkele blokken met elkaar bij een gebouw van een klant. De infrastructuur liet het niet toe om een kabel te trekken.

De studenten ervaren hier geen ongemakken van. Snelheid en latency zijn de zelfde als bij een bekabelde verbinding


Tijdelijke mast

Ook voor tijdelijke oplossingen zoals hier, gebruiken we ook deze antennes. Omdat deze snel inzetbaar zijn konden we een evenementenlocatie in Antwerpen voorzien van internet op een plaats waar dit niet beschikbaar was.

Hoofdstuk 5: Prijzen

De installatie is GRATIS, dit is een extra service die wij onze klanten aanbieden,
binnen het huidige abonnement

Installatie
689,25 0
 • Gratis plaatsen van de hardware
 • Geen extra kosten bij het abonnement
 • Materialen blijven eigendom van Wifibri [Danimo Group BV]

Hoofdstuk 6: Test regio GENT

Test zones

Deze setup is nog niet overal beschikbaar.
De initiële test die we uitvoeren gebeurd gefaseerd en in zones.

Deze zones zijn als volgt gedefinieerd:

Test zone A
 • Karel Van Hulthestraat
 • Kanunnikstraat
 • H. Metdepeningenstraat
Test zone B
 • S. Kwintensberg
 • S. Amandstraat
 • G. Arnulfstraat
Test zone C
 • Kunstlaan
 • Kattenberg
Test zone D
 • Kortrijksepoortstraat
 • C. De Kerchovelaan